Skip to content Skip to footer

Децата се връщат към книгите. За това помагат родителите, които все повече осъзнават колко важно е четенето за подрастващите. Детските издания стават по-атрактивни, с богати илюстрации, за да отговорят на интересите на съвременните читатели. Това заяви в интервю за БТА Петя Павлова, библиотекар в Детски отдел на Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев“ в Ловеч. По думите й най-търсени от децата са приключенските романи, енциклопедиите, издания на български автори, сред които влогъри. Хит са т. нар. книги с капачета.

Според Павлова пандемията от COVID-19 е върнала читателите на библиотеката. „Много хора започнаха да работят от вкъщи, останаха повече в домовете си и това ги накара да забавят темпото и отново да се върнат към книгите и четенето“, каза библиотекарят.

Доказателство за това е и ръстът на читателите през последната година. За 2020 г. са регистрирани 515, а за 2021 – 767. С първа регистрация са били 76 през 2020 г., а 294 миналата година. Причината за това увеличение, според специалиста, е пренасищането от телефони, таблети, телевизия и т.н. Употребата на електронните устройства води до това малките деца да не знаят елементарни думи. Няма как да ги научат, освен ако някой не им чете книги, заяви Павлова.

Най-малките читатели на библиотеката са 5-6 годишни. В Детския отдел обаче предлагат книги и за деца от 0 до 5 години. „За тях сме поръчали книжки с капачета на страниците – отварят го и отдолу има доразвитие на картинната история. При изданията за по-големи има и текст. Така обогатяват своето въображение. Много са интересни и дори учителите ги взимат, тъй като им помагат в работата като педагози“, посочи Павлова.

Това, според нея, е един от начините да се привлече вниманието на децата и да се стимулира интересът им към книгите.

Учениците от 1 до 4 клас обичат романи с мистерии, истории. Най-четени са: „Дневникът на един дръндьо“ от Джеф Кини, момичетата четат „Клубът на мъфините“ на Катя Алвес и „Пекарна „Захар и канела“ от Линда Чапмън. „Феята от захарницата“ на българската авторка Катя Антонова също е предпочитана. Често заемани са и Юлия Спиридонова и Милен Хальов. По-малките харесват „Франклин“ и „Барбароните“.

По-големите ученици търсят книги на влогъри или за електронни игри. Засилва се и интересът към енциклопедиите. Изданията с повече илюстрации са по-предпочитани. Има много хубави книги, но не с атрактивни корици, а децата така ги избират, посочи Петя Павлова.

По думите й през последните години се издават много книги. Те са предимно с твърди корици, с богати илюстрации, съответно и цената е висока.

„Ако децата дойдат с родител, взимат повече книги от учебните списъци за четене през лятото, но ако са сами, искат нещо различно“, каза библиотекарят.

За да стимулират четенето от Детския отдел на библиотеката организират различни инициативи.

Такава е „Литературен детектив“ – пред децата се поставя предизвикателството да намерят в съответната книга кога е рожденият ден на любим герой и да изработят картичка за празника му. По интересен начин се отбелязва и Нощта на книгите за Хари Потър. По повод годишнините, свързани с Васил Левски, е инициативата „Поклон, Апостоле“ – децата трябва да изработят родословно дърво, презентация, съчинение, а за националния празник – Трети март, читателите могат да участват в онлайн рецитал „Историята своя тачим“.

„Когато има нещо ново и различно е много интересно на децата. Учителите също ги стимулират да се включват в конкурсите на библиотеката“, добави Павлова.

Екипът на Детския отдел са чести гости на детските градини в града. Разказват на бъдещите читатели за празниците и обичаите, четат им книжки. „Това е начинът да възбудим интереса им, като отидем при тях, разкажем им какво работим, къде се намира библиотеката и какво могат да правят там. Библиотеката е отворена за всички. След нашето посещение в градината родителите идват с децата“, разказа младият библиотекар.

По думите й най-трудно към книгите се привличат тийнейджърите. От 14 до 18 години традиционно четат това, което им е в учебния план. Ако има книги, които са хит за момента, се засилва интересът. От 7 до 14 години са най-активните читатели, след това има отлив и като станат на 20 години, пак се завръщат към книгата.

В началото на всяка година от Детския отдел определят „Читател на годината“ в три възрастови категории – 0-5 години, 1-4 клас, 5-7 клас. Тазгодишните победители са прочели по над сто книги през годината.

„Личният пример е важен. Трябва и родителите да четат. Децата не могат да се доведат насила в библиотеката, защото така никога няма да искат да четат“, категорична е Петя Павлова.

Leave a Reply