Skip to content Skip to footer

Център за работа с доброволци

Център за работа с доброволци към Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев” – Ловеч съществува от 2007 г.
Има самостоятелна програма за действие, форми на привличане и обучение на нови доброволци. Центърът  стимулира и подпомага активното гражданско поведение чрез използване на доброволен труд. Членовете на центъра са активни и отговорни млади хора, които инициират и реализират различни дейности.

Целите на Центъра за работа с доброволци са насочени към:
– популяризиране на  доброволчеството;
– подпомагане на младите хора чрез създаване на предпоставки за бъдеща личностна, социална и професионална реализация;
– огласяване на проблеми от обществено значение и търсене на тяхното разрешаване;
– обучение на доброволци;
– работа с  НПО, общини и др., които работят и имат желание да работят с доброволци;
– работа с доброволчески центрове в страната
– работа с деца със специални образователни потребности;
– подкрепа на доброволчески инициативи.

Дейности и фокус групи:
–  инициативи, насочени към книгата и четенето
– различни форми на обучение
– еко акции
– театрални постановки
– провеждане на дебати и форуми
– срещи с популярни личности
– работа с деца със специални образователни потребности и деца със увреждания
– работа с възрастни хора
– работа с училища

Контакти:
5500 гр. Ловеч , ул. „Търговска” 47;
Лице за контакт: Албена Йончева, координатор

e-mail : libvolunteers@abv.bg
facebook: libvolunteers

Програма 2016

Програма 2016
за дейността на Център за доброволци към РБ

8-12 февруари – изработване на сърчица с пожелание към гражданите
14 февруари – св. Валентин
22-29 февруари – изработване на мартеници
22 март – „Пролет здравей”
19 април – „Парад на приказките”
1-20  април – „Маратон на четящите хора”
1-20 април – „Библиотекар за един ден”
22 април –Международен ден на Земята
24 април. Международен ден на младежката солидарност
м.май „Чети с мен”
21 май – Международен ден на културното разнообразие, диалог и развитие
31 май – Световен ден без тютюнопушене
юни-септември – „Лятна читалня”
юни-септември – партньорско участие в кампанията „Забавно лято”
юни-септември – „Лятно музикално училище”
юни-септември –  ” Детско лятно автокино”
юни-септември – „Летни чуждоезикови занимания”
юни-септември – „Да се учим да рисуваме – първи стъпки”
юни-септември – „И математиката може да бъде забавна – да решаваме задачи заедно“
1 юни – Международен ден на детето
12 август – Международния ден на младежта
26 септември – Европейски ден на езиците
1 октомви – Международния ден на възрастните хора
16 ноември – Международния ден на толерантността
1 декември – Международния ден за борба със СПИН
3 декември – Международен ден на хората с увреждания
5 декември – Международния ден на доброволеца
17-21 декември – „Коледна работилница” – изработване на коледна украса за елха

Местни инициативи

Патиланска творилница

По повод 135-годишнината от рождението на обичания от малки и големи писател Ран Босилек, Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование, Център за работа с доброволци към РБ „Проф. Беню Цонев“, гр. Ловеч и Сдужение“МИГ“, гр. Ловеч започнаха подготовката за нови творчески занимания „ПАТИЛАНСКА ТВОРИЛНИЦА“. Очаквайте приказките на Ран Босилек претворени в патилански инициативи през цялата 2021 година.
Повече информация за тази инициатива очаквайте съвсем скоро!

 

13 години Забавно лято

Вече тринадесет години доброволците на Центъра за работа с доброволци към Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев” радват малчуганите от Ловеч и общината. Постепенно обхвата на населените места се разшири в градовете Угърчин, Априлци и Тетевен, както и село Гложене. Някои от доброволците вече са големи – студенти, работещи, дори и родители. Те оставиха след себе си заряда на лятото, изпълнен с много въображение и творчество, с много любов и слънчево настроение. Успяха да накарат хората да говорят с усмивка при споменаването на инициативата „Забавно лято”, минувачи ги разпознават и посочват и с радостни усмивки казват: „Забавното лято е тук!”. Инициативата се превърна в очаквана и запазена марка на слънчевото лятно настроение и усмивката. В основата на „Забавно лято” обаче стоят труда, отдадеността, креативността, ентусиама и желанието именно на тези млади хора, които се раздават. Тези млади хора, вече големи, се превърнаха в здравата основа на придобит опит, така че техните последователи да продължат и надградят кампания „Забавно лято” през годините.
Организатор и основен изпълнител е Центърът за работа с доброволци към Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев”. Във времето „Забавно лято” се превърна в запазената марка за настроение, игри и забавления с доброволците на библиотеката. В началото кампанията беше финансирана с лични средства на доброволците, а през последните години – на „проектен принцип”, със средства от общината, като тези средства са целеви : за награден фонд, блокчета, боички и други консумативи за мероприятието. Кампанията събира малчуганите, чиито родители са ангажирани през летните дни.
От няколко години основен партньор в организиране и провеждане на „Забавно лято” са доброволците от Български червен кръст.
С много музика, танци и весели игри, от юни до септември, доброволците забавляват присъстващите в Ловеч и близките населени места. По време на забавите момчетата и момичетата имат възможност да играят на федербал и обръч, да покажат издръжливост в скачане с голямо и малко въже, да си предават пръстени със сламки, дърпане на въже и всякакви други подобни забавления. Активността на родителите също е голяма, те споделят празника със своите деца и са съпричастни в емоциите и настроението им.
И тази година Център за работа с доброволци към Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев” и Български червен кръст ще изпълнят с глъч и настроение много населени места в ловешки регион.

 

Подари книга с любов

Денят за подаряване на книга съвпада с празника на Свети Валентин
Началото на тази хубава инициатива е положено през 2012 г. Подтекстът е повече от ясен – и книгите заслужават любовта ни.
Международният ден да подарим книга се отбелязва в много страни по света. Включват се например Франция и Австралия, Полша и Гърция, Великобритания и Македония, дори Нова Зеландия и Филипините.
Празникът цели да приближи книгите и до децата.
Всеки влюбен може да избере книга на 14-и февруари и да я подари като специален жест за празника.
Но международният ден да подарим книга има още една, повече от благородна мисия… Празникът цели да доближи книгите до децата. Фондацията, която стои зад идеята, споделя факти, над които да се замислим… Например това, че децата в развиващите се страни не притежават книги. И в държави, които са символ на просперитет, нещата често са тревожни. Счита се, че във Великобритания всяко трето дете също няма собствени книги.
Всяка книга означава повече детски смях.
Денят да подарим книга насърчава да променим тревожната статистика. Организаторите му предлагат много начини да го сторим. Най-лесният е да дарим книга на собственото си дете. Може обаче да оставим детска книга в приемната на домашния лекар или при зъболекаря. Ако метеорологичните условия позволяват, да „забравим” шарено четиво на детската площадка край блока или в парка. После ще звучи повече детски смях.
Запалете искрата на любовта към книгите!
Международният ден да подарим книга е като празникът на Свети Валентин – на 14 февруари. Прекрасен повод е да запалим искрата на любовта – само че към книгите, в още някого. Наскоро из фейсбук вървеше подобна инициатива – да изпратиш книга на непознат. Ето че има и специален ден, в който може да опитаме да го направим – 14 февруари. Отпразнувайте го!

 

Център за работа с доброволци

ЦЕНТЪР ЗА РАБОТА С ДОБРОВОЛЦИ
2020 година

1. ПАРТНЬОРСКИ ИНИЦИАТИВИ
  „ Любов и вино”, посветен на 14-февруари, съвместно с БЧК
 2 април – Международен ден на детската книга –
03 април – Приключенията на Лукчо
10 април – Шоколадовият път
17 април – Носът на краля
24 април – Истории писани на машина
През месец април всеки петък от 15 часа ресурсни учители от Регионален център – Ловеч и доброволци от Център за работа с доброволци към РБ „Проф. Б.Цонев“, Ловеч бяха  приказни разказвачи.

 „Приказки по телефона“ за деца
 Мисия „Обичам да чета“ :„Приказки по телефона“
 Футбол, традиционното състезание се проведе на градския стадион
 „Ден на ходенето” – За поредна година доброволците от Центъра за работа с доброволци се включиха в кампанията „Световен ден на ходенето“. Определеният маршрут се простираше от началото на алеята Баш Бунар до Трай Дянко. Всеки, изминал разстоянието, взе участие в томбола с много награди, осигурени от Община Ловеч и Регионална здравна инспекция-Ловеч.
 Националната седмица за борба с наднорменото тегло, съвместна инициатива с РЗИ и НПГВМ Проф. д-р Д. Димов
 „Плодовете и зеленчуците“ в ДГ „Снежанка“, съвместна инициатива с Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование (РЦПППО)
 Просто час: 100 години от рождението на Джани Родари, Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование (РЦПППО) – проведена в ОУ „Проф. Димитър Димов” и СУ „Тодор Кирков”
 „Коледа по пантофи”, Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование (РЦПППО)
„Лятна чуднотека“ – Всеки вторник и четвъртък от 10 до 12ч в Културно-образователен център и музейна сбирка „Д-р Васил Радославов“посетителите имат възможността да прегледат на място заглавия от централна и регионална преса – списания и вестници, както и да се посветят на книгата и четенето. Малчуганите, заедно с доброволците на библиотеката апликират и рисуват, разхождат се в приказния свят на своите любими литературни герои.

„Забавно лято ”, кампанията се проведе в Ловеч и Ловешка област.: селата   Чавдарци, Пресяка, , Умаревци, Слатина, Малиново, Славяни, Лисец, Радювене, Гложене, Априлци, Тетевен. Партньори са БЧК

КАМПАНИИ:
Благотворителен концерт „Да подадем ръка – да подарим надежда“

КЛУБОВЕ
„ЛЮБИТЕЛИ НА КИНОТО”- клубът провеждаше своите занятия он лайн. Проведени бяха 5 занятия

Subscribe to Our Newsletter

Update Me on the Latest News & Events

[mc4wp_form id=“543″]

град Ловеч

РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА ``ПРОФ. БЕНЮ ЦОНЕВ``